maanantai 23. maaliskuuta 2015

Hiekkalaatikko terassille

Kasvien lisäksi olemme miettineet terassia. Suurin mietintä terassissa on siihen upotettava hiekkalaatikko. En ole sellaista koskaan nähnyt, joten mietintää riittää. Tässä muutama kriteeri ja se, miten olemme ajatelleet ne täyttää.

1. Reunalla tulee olla hyvä aikuisen istua ja lisäksi hiekkalaatikon viereen tulee mahtua leluille säilytyspaikka
  • Ratkaisu: Hiekkalaatikko tulee terassin nurkkaan ja sen yhdellä sivulla on terassin kaide ja yhdellä istutusallas. Tuon terassikaiteen ja hiekkalaatikon väliin voisi tulla korotettu istumispaikka aikuiselle. Istumispaikka voisi olla kannellinen laatikko ja se toimisi siis samalla lelujen säilytyspaikkana. Lisäksi pitäisikö hiekkalaatikossa olla joka puolella hieman reunaa vai ei? Sitä ei olla vielä päätetty.

2. Hiekkalaatikon päälle tulee saada kansi, jonka voi asettaa sen päälle esim. talveksi. Kannen päällä ei ole tarkoitus kävellä, mutta se ei saa romahtaa, jos lapsi siitä kuitenkin joskus kävelee tai kun lunta kasautuu sen päälle. Kannen säilytys toisaalla tulee myös tehdä mahdollisimman helpoksi.
  • Ratkaisu: Kansi voisi olla kaksiosainen, jossa keskellä olisi aukko, mistä saisi kiinni kannen ollessa paikallaan. Alla olevasta kuvasta ymmärtää ehkä selvemmin tuon aukon. Kannesta tehdään tarpeeksi tukeva tukipuilla.
Kuva täältä


3. Hiekkalaatikon tulee olla sopivan kokoinen parille lapselle leikkiä
  • Olisko 120cm x 120cm sopiva?

Mitä muuta tulisi ottaa huomion? Saa vinkata! Tässä kuva viime syyskuulta. Aika tyhjältä näyttää, mutta onneksi ensi syyskussa näyttää jo ihan erilaiselta. Kesä tule jo!




Kukkapenkki aurinkoon

Heippa taas pitkästä aikaa! Viimeisimmästä postauksestahan vierähti yllättävän paljon aikaa. Olen pohtinut hirmuisesti tuota meidän pihaa ja siinä on niin paljon mietittävää, että en ole saanut tännekään mitään kirjoitettua. Lähinnä ongelma on ollut se, että haluaisin vaikka mitä, mutta meidän piha ei kovin suuri ole ja haluan, että meillä on myös nurmikkoaluetta. Lisäksi terassi tulee viemään ison osan pihasta. Nyt olen kuitenkin saanut suunniteltua meille kukkapenkin! Tuo kukkapenkki on jo osittain olemassa, mutta tarkoitus on tehdä siitä hieman isompi ja näyttävämpi. Kukkapenkin takana kasvaa syreeniaita ja keskellä on pieni kivi. Kukkapenkki rajataan kivillä. Tässä kukkasuunnitelmani.

Keväällä kukkapenkistä nousee syksyllä istutettuja tulppaaneja (näkyy jo!). Väreinä ovat vaaleanpunainen, lila, fuksia ja valkoinen. Yksi tulppaanilaji on väriä vaihtava Shirley, joten sitä odotan mielenkiinnolla! Kesäkuuta varten istutamme penkkiin ainakin valkoista sammalleimua ja ehkä myös vaaleanpunaista. 

Heinäkuussa alkaa kukkapenkin kukoistus. Kukassa ovat liljat (LA-hybridit Algarve ja Ercolano sekä tarhasarjalilja Rosellas Dream) ja kangasajuruoho. Lisäksi vihreyttä tuo jalokuunlilja Wide Brim.


Elokuussa puhkeaa kukkaan puulilja Pretty Woman (todella korkea lilja), syysleimu Raving Beauty ja jalokuunlilja Wide Brim. Lisäksi Rosellas Dream lilja ja kangasajuruoho jatkavat kukintaansa myös elokuussa. 


Puulilja ja syysleimu jatkavat kukintaansa syyskuulle.

Katsotaan muuttuvatko suunnitelmat, mutta näitä nyt ajattelin. Täytyy vielä mainita, että koskaan en ole puutarhaa hoitanut/suunnitellut, joten voi hyvin olla, että kasvit eivät menesty...pidän kuitenkin peukut pystyssä :)