maanantai 29. toukokuuta 2017

Hyötypuutarhamme

Olemme vihdoin saaneet kaikki kesän syötävät istutettua! Eilen laitettiin maahan perunaa, sipulia ja porkkanaa. Toivottavasti ehtivät suuhun asti. Myöhässä ollaan, mutta niin on kesäkin. 

Helatorstaina istutimme hieman mansikoita leikkimökin taakse lavankaulukseen. Päädyimme kuukausimansikkaan ja parvekemansikkaan nopean sadon toivossa. Jokunen kukka siellä jo on. Nyt täytyisi vielä keksiä miten estetään linnuilta pääsy mansikoita napsimaan. Vinkkejä saa antaa!Tänäkin vuonna meidän terassilta löytyy tomaatteja parista eri ruukusta. Viime vuonna tomaatteja tuli todella runsaasti ja olivat aivan ihanan makuisia. Olemme saaneet taimet anoppini ystävältä (kuten viime vuonnakin), joten ihan siemenestä asti ei näitä ole kasvatettu.
Ulko-oven lähellä meillä on myös lavankaulus, josta löytyy yrttejä sekä salaattia ja herneitä. Nämä laitettiin myös viime viikolla, joten eivät ole vielä ehtineet kasvaa. 


Takapihalta löytyy tuon peruna/sipuli/porkkanamaan lisäksi karviainen, mustaviinimarja, punaviinimarja, raparperi ja luonnonvaraisia vattuja. Näistä pensaat ja raparperi ovat naapurimme kanssa yhteisiä. 

Etupihalla meillä on päärynäpuu, omenapuu ja kirsikkapuu. Harmikseni voin todeta, että päärynäpuu ei tuota tänäkään vuonna satoa. Taitaa olla liian kaukana muista päärynäpuista vai mistä muusta tämä voisi johtua? Omenapuu on kääpiöpuu, joten se on vieläkin kolmantena vuotenaan hyvin pieni ja mielestäni aika säälittävän näköinen. Kirsikkapuu sen sijaan on kasvanut todella hyvin vaikka on ollut meillä vasta pari vuotta. Siihen on juuri puhjennut kukkia.

Hieman kaikkea siis löytyy. Eiköhän näillä eväillä saada loppukesästä suu makeaksi. Säilömiseen asti taitaa tulla vain raparperia, mutta ei näin pienelle tontille kovin paljon enempää mahdu ainakaan kovin nätisti. Isompi tontti olis kyllä kiva, mutta tykätään tästäkin tosi paljon nyt kun alkaa olla valmista. Olemme myös hieman haaveilleet siirtolapuutarhamökistä ja meidän kaupungista löytyy siirtolapuutarha niin hienolta paikkaa, että oksat pois. Viime kesänä käytiin muutamaa myytävää mökkiä katsomassakin ulkoa päin, mutta kyseiset mökit eivät miellyttäneet tarpeeksi. Hieman normaalia suurempi lottovoitto voisi avittaa myös mökin ostoa :)

Maistuvaa maanantaita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti