keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Istutusvimma

Istutuksia on tehty muutaman viikon sisään kohtalaisen paljon ja ajattelin teille niistä hieman kertoa.

Yksi puu, jonka ehdottomasti halusin meidän pihaan on helmiorapihlaja. Se kasvaa 3-4 metriseksi puuksi, jossa on kiiltävät lehdet ja kauniit ruusua muistuttavat pienet valkoiset kukat, jotka vanhetessaan muuttuvat vaaleanpunaisiksi. Kukintaa odotellaan sitten kesäkuun puolivälin tienoilla. Puussa on piikkejä, mutta sijoitimme puun niin, että niistä ei ole haittaa. Ihastuin aluksi pinkimmin kukkivaan ruusuorapihlajaan, mutta se ei välttämättä menesty kolmosvyöhykkeellä, joten olin hyvin iloinen löytäessäni tämän helmiorapihlajan, jonka pitäisi ainakin vyöhykkeen mukaan täällä menestyä. Puu löysi paikkansa muurialtaan vierestä.

Istutimme tähän autopaikan viereen tehtyyn muurialtaaseen ruusuja ja hopeahärkkiä.Ruusuiksi valikoitui Schneewittchen ja Morden Centennial. Schneewittchen on noin metrin korkuinen valkoinen ruusu, joka pitäisi olla aloittelevalle ruusunkasvattajalle oiva valinta. Morden Centennial on hieman matalampi ja siinä on pinkit kukat. Muurialtaan päätyihin laitoimme Morden Centennial ruusut ja keskelle kolme Schneewittchen ruusua. Eipä niistä paljon jäänyt pinnalle näkyviin :)Istutimme tekemiimme kukkalaatikoihin kasvamaan pilariruusun John Cabot. Siinä on kauniit pinkit kukat. Johnien viereen istutimme vaaleanpunaisen kärhön nimeltä Piilu, josta jo aikaisemmin mainitsinkin, ja eteen hopeahärkiä suojaamaan kärhöä.


Etupihalle istutimme myös toisen puun. Kirsikkapuu Huvimaja antaa meille toivottavasti satoa jokusen vuoden päästä.


Takapihalle istutimme Endless summer hortensian Original, karviaisen Lepaan Punainen ja mustaherukan Öjeby. Äitini puolelle istutimme punaherukan Punahilkka ja pensasmustikan North Blue. Herukat ja karviainen ovat taloyhtiömme yhteistä omaisuutta. Kätevää :D Dumppasimme mullan kukkapenkkien tieltä takapihalle. Tuohon rytöläjään istutimme perunaa ja sipulia. Katsotaan kasvaako...


Olemme nyt myös vihdoin saaneet istutettua yrtit, salaatit ja porkkanat. Nämä istutettiin vanhalle tavaralavalle sisäänkäynnin läheisyyteen, jolloin siitä on helppo käydä noukkimassa tarvittavat. Lavalle emme tehneet muuta kuin niittien poiston ja aikas kiva se silti on! Nuo lokerot siinä oli jo valmiina.

Ja kaiken tämän päälle olemme istuttaneet tien viereen puistosyreeniaidan. Viimekeväällä istutetut helmililjat kukkivat aidan vieressä nyt kauniisti ja kohta saavat keverikseen myös tulppaanit.


Meillä on talvi tehnyt tuhojaan nurmikolle ja siihen on mitä luultavimmin iskenyt lumihome. Ja tämä siis koko nurmikolle, kuten kuvista näkyy. Olemme sitä haravoineet ahkerasti (niin kuin ei muuten olisi ollut hommaa...) ja on se hieman alkanut vihertämään, mutta kuitenkin niin hitaasti, että eilen T kylvi siihen uutta siementä. Toivottavasti matkalta tultuamme meillä on jo vihreä nurtsi.

Nyt on vihdoin on aika keskittyä pian alkavaan reissuun :D Reissun jälkeen pihahommat saavat taas jatkoa toisen muurialtaan, terassin kaiteiden ja kulkuväylien laatoituksen merkeissä. Ja se terassin öljyäminen taisi jäädä kuitenkin reissun jälkeiseksi hommaksi. Hups!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti